Begrijpend lezen

Heeft uw zoon of dochter ook moeite met het doorgronden van teksten en wilt u graag dat hij/zij tools in handen krijgt om succesvol begrijpend te kunnen lezen?

Door 6 stappen te volgen krijgen leerlingen overzicht en inzicht in teksten bij begrijpend lezen.

Geschikt voor kinderen vanaf groep 5 t/m Voortgezet Onderwijs.

Begrijpend Lezen is de basis is voor vrijwel alle schoolvakken.

Daarom het aanleren van een goede manier om begrijpend te kunnen lezen, heel belangrijk is voor de rest van je schoolcarrière?

Om goed te leren begrijpen waar een tekst over gaat, is de ontwikkeling van de woordenschat en het niveau van het technisch lezen erg belangrijk. Door na te denken over de tekst en jezelf voortdurend vragen te stellen, worden verbanden gelegd. Hierdoor ontstaat inzicht en overzicht. Je snapt de tekst, ziet het voor je in een plaatje, kan het in je eigen woorden navertellen en je woordenschat wordt (nog) groter!

Andere vakken

Ook bij het vak rekenen, en dan vooral bij verhaaltjessommen, is het leggen van verbanden heel belangrijk. Je moet begrijpen hoe het verhaaltje in elkaar zit. Daarna kun je pas de som uitrekenen. Dus verhaaltjessommen oplossen is eigenlijk ook voor een deel begrijpend lezen!
En natuurlijk gebruik je begrijpend lezen ook voor vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Als je niet begrijpt wat je leest, kun je je de leerstof niet eigen maken. Of je moet alles letterlijk uit je hoofd leren. Sommige kinderen kunnen dat…… maar begrijpen niet wat ze leren. Ze kunnen alleen reproduceren en bij inzichtvragen vallen ze door de mand. En ook in het voortgezet onderwijs is begrijpend lezen heel belangrijk. Kun je dit niet goed, dan kom je bij het leren van de vakken in de problemen.
Het aanleren van een goede manier van begrijpend lezen kan bijdragen aan een fijne schoolcarrière.

Overzicht en Inzicht

Door de methode “alle teksten de baas” te gebruiken leren de leerlingen in 6 duidelijke stappen hoe ze door saaie, lange teksten kunnen komen en deze te begrijpen en te onthouden. Door met kleuren te werken, krijgen de leerlingen meer inzicht in de tekst. Mindmappen, overzicht om de inhoud gemakkelijker te onthouden,  is ook een onderdeel dat regelmatig gebruikt wordt.

Hoe en wat?

Onderwerpen die aan bod komen zijn: woordenschat, strategieën, verwijswoorden, vragen maken bij een tekst, signaalwoorden en synoniemen. Ook wordt er aandacht besteed aan hoe je hersenen leren, hoe je ogen lezen en hoe je dit kan combineren. Dit oefenen we door in 6 lessen van 90 minuten actief aan de slag te gaan.

Het werken met het stappenplan is direct praktisch toepasbaar bij het lezen en leren van teksten op school. Zo wordt leren voor een toets een stuk makkelijker.

Investering

De training wordt in kleine groepjes gegeven (maximaal 4 leerlingen). De kosten bedragen €265,50 voor de 6 lessen inclusief materiaal.

De training zal doorgang vinden bij minimaal 2 deelnemers.

De training kan ook individueel worden aangeboden. De kosten bedragen dan € 386,50 voor zes lessen van 80 minuten inclusief materiaal. De lessen worden bij de deelnemer thuis gegeven. Buiten Lichtenvoorde worden er reiskosten berekend van € 0,21 per km.

Waar?

De groepstrainingen worden gegeven bij Cultureel centrum Den Diek te Lichtenvoorde.


http://www.begrijpendlezen.cc

Heeft u vragen mail dan naar: info@studiepuntoostgelre.nl ook kunt u uw zoon/dochter aanmelden onder vermelding van Naam, adres, telefoonnummer, klas en hulpvraag. Ik zal telefonisch contact met u opnemen.